Info Adriatic Home
English >> Croatia Holiday / Croatia ApartmentsCroatia |Hrvatski >> Apartmani Hrvatska / Ljetovanje HrvatskaHrvatska |Italiano >> Vacanze Croazia / Appartamenti CroaziaCroazia |Deutsch >> Kroatien Urlaub / Ferienhaus KroatienKroatien |Česky >> Chorvatsko apartmány / Chorvatsko dovolenáChorvatsko
Dobrodošli u Šibensko-kninsku županiju
Info Adriatic - sve o turizmu Šibensko-kninske županije (Hrvatska/Jadran/Dalmacija): destinacije, ljetovanje, privatni smještaj, apartmani, vile, hoteli...
Search Box Jeste li znali O nama Kontakt FAQ / Help
DESTINACIJE /
SMJEŠTAJ
Betina Betina Betina >> Smještaj
Brodarica Brodarica Brodarica >> Smještaj
Drniš Drniš Drniš >> Smještaj
Grebaštica Grebaštica Grebaštica >> Smještaj
Jadrija Jadrija Jadrija >> Smještaj
Jadrtovac Jadrtovac Jadrtovac >> Smještaj
Jezera Jezera Jezera >> Smještaj
Kaprije Kaprije Kaprije >> Smještaj
Knin Knin Knin >> Smještaj
NP Kornati >> Kornati NP Kornati NP Kornati >> Kornati >> Smještaj
Krapanj Krapanj Krapanj >> Smještaj
NP Krka >> Krka NP Krka NP Krka >> Krka >> Smještaj
Murter Murter Murter >> Smještaj
Pirovac Pirovac Pirovac >> Smještaj Hit destinacija >> Izaberite smještaj već danas!
Primošten Primošten Primošten >> Smještaj
Prvić Prvić Prvić >> Smještaj
Raslina Raslina Raslina >> Smještaj
Rogoznica Rogoznica Rogoznica >> Smještaj
Šibenik Šibenik Šibenik >> Smještaj
Skradin Skradin Skradin >> Smještaj
Šparadići Šparadići Šparadići >> Smještaj
Srima Srima Srima >> Smještaj
Tisno Tisno Tisno >> Smještaj
Tribunj Tribunj Tribunj >> Smještaj
Vodice Vodice Vodice >> Smještaj
Zablaće Zablaće Zablaće >> Smještaj
Žaborić Žaborić Žaborić >> Smještaj
Zaton Zaton Zaton >> Smještaj
Žirje Žirje Žirje >> Smještaj
Zlarin Zlarin Zlarin >> Smještaj
Support & Help: Powered by Google

Internet
InfoAdriatic.com
VREMENSKA PROGNOZA
20.08. 19/31
21.08. 21/33
22.08. 22/33
23.08. 21/31
24.08. 21/30
25.08. 20/28
26.08. 19/29
Sviđaju vam se naše stranice? Sviđaju vam se naši tekstovi i fotografije?
Drago nam je, a bit će nam još draže ako nas preporučite na vašim Web stranicama, blogu ili forumu i postavite link prema našim stranicama. U znak zahvalnosti, za vas smo odabrali još nekoliko tema:
Korisni linkovi
Razmjena linkova
Photos/Wallpapers
Fotoreporter

Jeste li znali

 • da se dupini često mogu vidjeti u širem, ali i užem šibenskom akvatoriju

 • Nisu rijetki slučajevi da se pojavljuju na Kornatskom otočju, a u potrazi za lovinom znaju doplivati i u samu šibensku luku. Najpoznatiji i najzastupljeniji dupin Jadranskog mora je Tursiops Truncatos koji se kreće uz obalu, pa sve do otvorena mora. On je vješti otimač ribe, voli igre među valovima, a posebno ga smiruje izlazak sunca. Sive je boje sa svijetlim, gotovo bijelim bojama na trbuhu. Njuška mu je kratka. Mužjaci dosežu do 3,90 metara i 275 kilograma, a ženke su nešto manje i lakše. Hrane se ribom i žive u skupinama po 10 do 25 dupina. Hrvatski ribari ne vole ih baš u svojoj blizini, jer im često uništavaju mreže i kradu ribe. No, dupin je zapravo dobar morski vodič, jer gdje ima dupina, ima i ribe. Hrvatski znanstvenici intenzivno se bave istraživanjem života dupina, a u Malom Lošinju je osnovana i posebna udruga za zaštitu ovih plemenitih sisavaca.

 • da je Šibenik bio prvi grad koji je za vladavine Mlečana kovao svoj novac

 • Odmah za njim svoj su novac kovali Split od 1490., Zadar od 1491., Trogir od 1492. i Hvar od 1493. Vijeće devetorice u Veneciji 25. svibnja 1485. odobrilo je izradu i puštanje u promet šibenskog sitnog novca - šibenskog bagatina, kao dvanaestog dijela mletačkog solda u vrijednosti od 30 mletačkih dukata. Kako je dekretom o kovanju bilo određeno, s jedne strane novčića bio je lik sv. Marka uokolo kojeg je natpis MARCVS VENETI. S druge strane je lik sv. Mihovila, patrona grada Šibenika kako u desnoj ruci drži koplje kojim ubija zmaja, a u lijevoj kuglu iznad koje je križ. Uokolo je natpis SIBENIC S MICHAEL. Bakreni bagatin bio je na području grada Šibenika platežno sredstvo nešto preko dva stoljeća.

 • da se na šibenskoj obali nalaze dvije najveće i najpopularnije diskoteke u Dalmaciji - Aurora i Hacienda

 • Aurora je smještena u Primoštenu, koji je od Šibenika udaljen 25, a od Splita 50 kilometara. U posljednjih desetak godina Aurora je ugostila najpoznatija imena domaće zabavne scene, ali i neke od najvećih DJ-a iz Europe i svijeta. Diskoteka Hacienda smještena je u Vodicama, koje su od Šibenika udaljene oko 15 kilometara. Hacienda može primiti oko tri tisuće posjetitelja, a ističe se izvrsno organiziranim party i disco zabavama. Hacienda je otvorena samo preko ljeta. Aurora, pak, osim u ljetnim mjesecima, svoja vrata otvara i u različitim prigodama, posebice u vrijeme božićnih, novogodišnjih i uskrsnih blagdana. Inače, mogućnosti zabave i noćnih izlazaka na Šibenskoj rivijeri izuzetno su velike. Posebice to vrijedi u vrijeme turističke sezone kada su restorani, konobe, kafići i ostali ugostiteljski objekti otvoreni do sitnih jutarnjih sati. U mnogima od njih bogata je ponuda različite glazbe, od domaće klapske pjesme do evergreena, jazza i rock and rolla.

 • da je u travnju 1774. u Veneciji tiskana knjiga u dva sveska 'Viaggio in Dalmazia dell Alberto Fortis'

 • Ova je knjiga prvi put kod nas prevedena i tiskana u Ljubljani 1984. Knjiga slavnog talijanskog putopisca Alberta Fortisa izazvala je u svoje vrijeme europsku senzaciju, upozorivši Europu o postojanju jednog zaboravljenog i nepoznatog naroda, civilizacijski nepokvarenog. Fortis je pisao o hrvatskim krajevima na osnovi višekratnih putovanja i boravka u Dalmaciji. U knjizi je čitavo poglavlje u prvom svesku, čak 59 od ukupno 145 stranica, posvećeno Šibeniku i njegovoj okolici. Fortis je iskoristio i 30 stranica putopisa Šibenčanina Antuna Vrančića "Putovanje iz Budima u Drinopolje", koji je taj ugledni Šibenčanin sastavio 1553.

 • da od 20. kolovoza u Hrvatskoj vrijede nove odredbe Zakona o sigurnosti u prometu prema kojima vozač ne smije imati više od 0,00 promila alkohola u krvi

 • Prema novim znatno rigoroznijim odredbama Zakona o sigurnosti u prometu, vozač koji bude imao do 0,5 promila alkohola u krvi kaznit će se novčanom kaznom do 1500 kuna i jednim negativnim bodom. Količina od 0,5 do 1,5 promila alkohola u krvi sankcionirat će se novčanom kaznom od 2000 kuna i oduzimanjem vozačke dozvole na tri mjeseca. Za veće količine promila alkohola u krvi novčana kazna iznosi 3000 kuna s dugotrajnim oduzimanjem vozačke dozvole. Propisane su i oštre kazne za prekoračenje brzine - od 300 do 3000 kuna. Također će se kažnjavati vozači pod utjecajem droga, uporaba mobitela tijekom vožnje, kao i vozači koji nisu vezani sigurnosnim pojasom. Zakonska odluka o 0,00 promila u krvi izazvala je burne prosvjede, posebice među ugostiteljima i vinarima. Mnogi od njih smatraju da se ovakvim zakonskim rješenjima ruši turistički ugled Hrvatske, jer se, primjerice, ugrožava kultura pijenja vina iza objeda.

 • da se Kristijan Kike Curavić, aktualni svjetski rekorder u ronjenju ispod leda, priprema za obaranje svjetskog rekorda u disciplini apnea static

 • Riječ je o disciplini u kojoj ronilac što duže zadržava dah ispod površine vode. Vlasnik rekorda u toj disciplini je Nijemac Tom Sietas, koji je nedavno zadržao dah 8 minuta i 47 sekundi. Kristijan Curavić, dupin sa šibenskog otoka Krapnja, svjetski rekord namjerava oboriti u listopadu ili studenom. Nedavno je u rogozničkoj marini Frapa demonstrirao ovu vještinu i postigao vrijeme od 7 minuta i 7 sekundi, iako je njegov najbolji dosadašnji rezultat 8 minuta i 25 sekundi. Usporedno s lovom na svjetski rekord u disciplini apnea static, Curavić se priprema i za napad na svjetski rekord u zahtjevnijoj i još poznatijoj disciplini constant weight. Svjetski rezultat u toj disciplini iznosi 102 metra, dok Kristijanov najbolji rezultat iznosi 90 metara. Iako mu nedostaje još oko 12-13 metara Kristijan se nada da će kvalitetnim pripremama ovaj rekord uskoro dostići ili oboriti u toplom Egiptu.

 • da je 28. kolovoza 1895. na Slapovima Krke pušten u rad jedan od prvih višefaznih elektroenergetskih sustava u svijetu

 • Iz HE Jaruga I., prve hrvatske i među prvima u svijetu hidroelektrane na Slapovima Krke, poslano je dalekovodima u Šibenik prvo svjetlo. Grad Šibenik dobio je tako električnu energiju puno prije od brojnih svjetskih metropola, prije Zagreba, a čak sedam godina prije Beča, glavnog grada Austro-Ugarske, pod kojom je Šibenik tada bio. Krka i Šibenik zadržali su niz prioriteta u hrvatskoj elektroprivredi: prvi trofazni vod i prvi vod napona 30kV između HE Miljacka i Tvornice SUFID u Crnici u Šibeniku, prvo članstvo jednog hrvatskog poduzeća "Ante Šupuk i sin" iz Šibenika kod osnivanja europskog elektroenergetskog udruženja - UNIPEDE u Parizu 1925. i prvo daljinsko upravljanje iz TS Bilice 1901. godine. Inače, 28. kolovoza obilježava se i kao Dan HEP-a.

 • da je jedno od nastarijih i još uvijek najomiljenijih jela na šibenskom području - slana srdela u maslinovu ulju

 • Konzumacija ovoga jela seže u vrlo daleka vremena, a vrlo je zanimljiv podatak da se u njegovoj pripremi praktički ništa nije promijenilo. Štoviše, iako je bilo dosta kulinarskih pokušaja da se tradicionalna receptura poboljša nekim novim začinima ili prilozima, ljubitelji dobre hrane inzistiraju upravo na starom načinu pripreme ovog jednostavnog jela. Za njegovu pripremu potrebno je od 18 do 20 komada slanih srdela, šest komada mladog luka, šest komada maslina, limuna po želji i maslinovo ulje. Slane srdele se operu, izvana lagano ostružu i odvoje od kosti tako da tako se od svake srdele dobiju fileti. Ovako pripremljena riba posloži se na plitak tanjur s maslinovim uljem, u koji se dodaju izrezani luk, masline i kriške limuna. Jelo se poslužuje kao hladno predjelo, ili kao sastavni dio neke riblje zakuske, ali obavezno uz vino i domaći kruh.

 • da je Info Adriatic, na najvećem nacionalnom Internet-natječaju, uvršten u popis 10 najboljih hrvatskih turističkih Web stranica za 2005. godinu

 • Na 6. nacionalnom Internet-natječaju Vidi Web Top 100, u organizaciji izdavačke kuće Vidi i Hrvatske gospodarske komore, Info Adriatic uvršten je među 100 najboljih hrvatskih Web stranica za 2005. godinu. To su jedine Web stranice s područja Šibensko-kninske županije koje su, u konkurenciji 3000 hrvatskih Internet-izdanja, svrstane među stotinu najboljih. Na završnoj svečanosti ovoga najvećeg nacionalnog Internet-natječaja, održanog 16. prosinca 2005. godine u Smaragdnoj dvorani hotela "The Regent Esplanade Zagreb", stručni ocjenjivački sud (u sastavu: Jasna Kržanić, Dušica Madžarac i Don Markušić) uvrstio je Info Adriatic u popis 10 najboljih hrvatskih Web stranica u kategoriji Turizam i putovanja. Ovo je vrijedna potvrda korisnicima stranica Info Adriatic (oglašivačima, posjetiteljima i gostima) da se nalaze na pravome mjestu.


  JESTE LI ZNALI
  da se na šibenskoj obali nalaze dvije najveće i najpopularnije diskoteke u Dalmaciji - Aurora i Hacienda...

  da je Šibenik jedini samorodni hrvatski grad na obali Jadranskog mora...

  da je najbolje razdoblje za boravak na hrvatskoj obali od travnja do listopada, a da ljeti temperatura mora doseže 26°C...

  da su istinite prezentacije privatnog smještaja i kontakt bez posrednika glavni razlozi popularnosti koju Info Adriatic uživa među turistima...

  MESSAGE BOX:

  SPONZORIRANI LINKOVI:


  Vila Plavi biser Šibenik 4 zvjezdice su u apartmanima, a ostale na plažama Solarisa

  Test inteligencije
  Test inteligencije Još danas besplatno saznajte koliko ste pametni (ili glupi)

  Rivijera hoteli i kampovi
  Rivijera hoteli i kampovi Hotel Imperial-Vodice, Hotel Jadran-Šibenik, Hotel Miran-Pirovac

  Gdje, kada, tko, što?
  Gdje, kada, tko, što? Detaljan vodič događanja na klubskoj i elektronskoj sceni

  Nik turistička agencija
  Nik turistička agencija Ponuda smještaja i izleta duž Jadrana, najam vozila i plovila


  Vremenska prognoza Osim bogova, od danas i vi znate kakvo nas vrijeme očekuje


  Nije ni chat ni forum A ipak možete pitati, komentirati, čavrljati, o turizmu naravno

  Lijepe gole djevojke
  Lijepe gole djevojke Svaki dan nova slika prirodne, sretne, ukusno gole žene

   

  Garancija kvalitete

  © 2003 - 2008 Sprait d.o.o. Sva prava zadržana. Pročitajte pravne odredbe.
  E-mail webmastera ukoliko imate pitanja ili problema u vezi s ovim Web stranicama.