Info Adriatic Home
English >> Croatia Holiday / Croatia ApartmentsCroatia |Hrvatski >> Apartmani Hrvatska / Ljetovanje HrvatskaHrvatska |Italiano >> Vacanze Croazia / Appartamenti CroaziaCroazia |Deutsch >> Kroatien Urlaub / Ferienhaus KroatienKroatien |Česky >> Chorvatsko apartmány / Chorvatsko dovolenáChorvatsko
Dobrodošli u Šibensko-kninsku županiju
Info Adriatic - sve o turizmu Šibensko-kninske županije (Hrvatska/Jadran/Dalmacija): destinacije, ljetovanje, privatni smještaj, apartmani, vile, hoteli...
Search Box Jeste li znali O nama Kontakt FAQ / Help
DESTINACIJE /
SMJEŠTAJ
Betina Betina Betina >> Smještaj
Brodarica Brodarica Brodarica >> Smještaj
Drniš Drniš Drniš >> Smještaj
Grebaštica Grebaštica Grebaštica >> Smještaj
Jadrija Jadrija Jadrija >> Smještaj
Jadrtovac Jadrtovac Jadrtovac >> Smještaj
Jezera Jezera Jezera >> Smještaj
Kaprije Kaprije Kaprije >> Smještaj Hit destinacija >> Izaberite smještaj već danas!
Knin Knin Knin >> Smještaj
NP Kornati >> Kornati NP Kornati NP Kornati >> Kornati >> Smještaj
Krapanj Krapanj Krapanj >> Smještaj
NP Krka >> Krka NP Krka NP Krka >> Krka >> Smještaj
Murter Murter Murter >> Smještaj
Pirovac Pirovac Pirovac >> Smještaj
Primošten Primošten Primošten >> Smještaj
Prvić Prvić Prvić >> Smještaj
Raslina Raslina Raslina >> Smještaj
Rogoznica Rogoznica Rogoznica >> Smještaj
Šibenik Šibenik Šibenik >> Smještaj
Skradin Skradin Skradin >> Smještaj
Šparadići Šparadići Šparadići >> Smještaj
Srima Srima Srima >> Smještaj
Tisno Tisno Tisno >> Smještaj
Tribunj Tribunj Tribunj >> Smještaj
Vodice Vodice Vodice >> Smještaj
Zablaće Zablaće Zablaće >> Smještaj
Žaborić Žaborić Žaborić >> Smještaj
Zaton Zaton Zaton >> Smještaj
Žirje Žirje Žirje >> Smještaj
Zlarin Zlarin Zlarin >> Smještaj
Support & Help: Powered by Google

Internet
InfoAdriatic.com
VREMENSKA PROGNOZA
13.08. 20/32
14.08. 21/34
15.08. 22/33
16.08. 22/25
17.08. 17/28
18.08. 20/30
19.08. 20/30
Sviđaju vam se naše stranice? Sviđaju vam se naši tekstovi i fotografije?
Drago nam je, a bit će nam još draže ako nas preporučite na vašim Web stranicama, blogu ili forumu i postavite link prema našim stranicama. U znak zahvalnosti, za vas smo odabrali još nekoliko tema:
Korisni linkovi
Razmjena linkova
Photos/Wallpapers
Fotoreporter

Karta grada, plan grada

Karta, plan, mapa, vodič... grada, mjesta, otoka... savjeti i preporuke...

Nebrojeno puta smo bili zamoljeni, što od strane turista što od strane iznajmljivača privatnog smještaja, za informaciju gdje se na Internetu može pronaći karta grada Šibenika, plan Vodica, turistički vodič Šibenika, mapa otoka Krapnja i tako dalje. U takvim upitima najčešće se ipak mislilo na karte gradova i mjesta, kakve možemo kupiti na kioscima ili u turističkim uredima. Dakle, one s ucrtanim ulicama, znamenitostima i objektima od šireg, javnog značaja.

Nije slučajno da posjetitelji na Internetu nisu uspjeli pronaći plan grada koji ih zanima. Jer objavljivanje plana grada na Internetu, izdavačke kuće strogo zabranjuju. Karte gradova, naime, još uvijek se kupuju. A takav je otprilike bio i naš odgovor na molbe s početka ovog teksta. Turiste i iznajmljivače uputili bismo na Ured turističke zajednice onog mjesta čiju kartu traže. Hoće li i može li Ured interesentu poslati manju, besplatnu, turističku kartu, zajedno s drugim promotivnim materijalima, stvar je njihove prakse. No važno je istaknuti da i ti promotivni materijali služe isključivo za individualnu upotrebu, nikako za objavu na Internetu. Jer takvim činom bi se najozbiljnije kršila autorska prava izdavača.

Dobro, kakve su onda karte dozvoljene i gdje ih se na Internetu može naći? Promotrimo ponudu iz dvije perspektive: gosta i webmastera.

Karte i planovi za turiste
Koliko god vam se to činilo trivijalno, ako ste gost - dozvoljeno je da plan grada kupite u njegovom tiskanom obliku ili da koristite neke od servisa koji na Internetu, najčešće u Flash tehnologiji, omogućuju pregledavanje karti u vidu skrolanja i zumiranja, te lokaliziranje po određenim kriterijima. Tako na primjer, CroMaps navigator nudi interaktivne karte gradova, pa tako i Šibenika, na kojima možete locirati ulice i različite turističke i gospodarske subjekte. HAK u svom digitalnom atlasu nudi prikaz auto-cesta, magistralnih i regionalnih cesta, sve do ulica gradova, koristeći visoki raspon zumiranja. INA prikazuje gdje se nalaze njezine crpke za gorivo i kojim putem do njih doći. Hrvatske autoceste objavljuju kartu-interaktivni vodič autoceste A1 Zagreb-Split, opisujući čvorišta, odmorišta i destinacije vezane uz ovu autocestu. T-Portal u okviru telefonskog imenika nudi mogućnost označavanja adrese na karti grada, jednostavnim klikom na adresu telefonskog pretplatnika. Pretraživanje ulica i kućnih brojeva u sličnoj izvedbi nudi i Vip navigator, a tu su još i KarteGradova, planovi gradova u izdanju Smart Idea, karta Hrvatske s korisnim linkovima i drugi. Hrvatska turistička zajednica priredila je interaktivnu kartu odredišta gdje po županijama prikazuje gradove, mjesta, prometnice i znamenitosti pod zaštitom države. Virtualna šetnja Šibenikom i digitalna karta Osijeka također su primjeri karata koje su prilagođene specifičnim potrebama portala. Iza svih pobrojanih pružatelja servisa online karata stoje geodetski uredi i/ili regulirana prava na objavljeni sadržaj. Barem bi tako trebalo biti.

Iako su tiskana izdanja karata daleko popularnija (pri ruci su vam dok se šetate gradom ili ih nosite po džepovima), internetska izdanja nude daleko veće mogućnosti lokaliziranja. Moglo bi se reći da na tiskanim kartama vi tražite, a online karte traže za vas. Upravo ta činjenica danas postaje sve aktualnija u vidu GPS-a i satelitske navigacije. Moguće je zamisliti da ćemo u skoroj budućnosti šetati gradom i orijentirati se uz pomoć mobilnih uređaja na čijim zaslonima će biti točno ucrtano mjesto gdje se nalazimo i gdje trebamo ići. No isto tako je nemoguće zamisliti da ćemo u skoroj budućnosti ostati bez dobre stare karte na rasklapanje. Dakako, ne treba zaboraviti niti male turističke karte koje, često s prikazom objekata u perspektivi, nevjerojatno učinkovito vode gosta kroz gusto središte grada.

Google Maps
Posebna kategorija karata stiže nam od koga drugoga nego od Google-a. Google Maps - usluga je novijeg datuma kojom Google ponovo osvaja svijet. Kombinacijom satelitskih snimki i mapa s ucrtanim državama, gradovima, prometnicama i ulicama, postiže se pregled Zemljine površine onakve kakva ona jest. Uz to i nevjerojatnog raspona zumiranja, koja su za neka područja (nažalost još uvijek ne i za Šibensko-kninsku županiju) tolika da je moguće vidjeti svaku kuću. Google za ovaj projekt otkupljuje satelitske snimke, pa ne čudi što mnoga područja nisu pokrivena snimkama visoke rezolucije, no također radi na lansiranju vlastitih satelita čime će mnogo brže snimati Zemljinu površinu. Teško je zamisliti o kolikoj se količini podataka, spremljenim na Googleovim serverima, ovdje radi.

Karte i planovi za webmastere
Ako ste webmaster - dozvoljeno je da vam postojeći plan grada posluži kao podloga za crtanje vlastitog plana. Pri tome nastojte učiniti što veći odmak, u dizajnerskom (ne i u geodetskom) smislu, od predloška. (Odstupanja mogu biti i u geodetskom smislu ako se radi o posebnim ilustracijama i perspektivama). Time ćete proizvesti vlastiti proizvod s kojim možete raditi što hoćete. Dozvoljeno je, nadalje, implementiranje postojećih online karata na vaše Web stranice. Mnogi izdavači pozivaju webmastere na korištenje njihovih karata, dakako uz navođenje naziva izdavača ili uz ispunjenje eventualnih drugih uvjeta. Dozvoljeno je i da otkupite prava (licencu) za korištenje karata u točno određene svrhe. Nemojte zazirati od ove opcije. Licenca ovisi o dogovoru i zna biti simbolična. Uglavnom, nikad nije tolika da bi se isplatila grižnja savjesti za neovlašteno objavljeni materijal.

Moramo biti svjesni da neovlašteno korištenje tuđih materijala, jednom riječju - krađa, ne može biti nenamjerna niti slučajna, a na kraju krajeva niti besplatna. Danas se za zloupotrebu autorskih prava plaćaju visoke odštete. Karte gradova samo su primjer. Ista logika vrijedi i za fotografije i za tekstove. Činjenica da nam se neka fotografija ili tekst sviđa, ne može biti opravdanje da iste bez pitanja uzmemo i distribuiramo. Netko je njihov autor. Netko je uložio svoje znanje, sposobnost, vrijeme, novac i tako dalje.

Dakle, ako ste webmaster, zašto ne biste sami izradili fotografije, sastavili tekstove (koristeći se različitim izvorima), zašto ne biste skicirali vlastitu kartu? Možda ljepšu od svih drugih, a sasvim sigurno prilagođenu upravo vašim potrebama.

Sve slike i svi tekstovi na stranicama www.infoadriatic.com (na kojima se upravo nalazite) autorski su radovi tvrtke Sprait d.o.o. iz Šibenika.

Autor teksta: Davor Juranić, Sprait d.o.o.


JESTE LI ZNALI
da su otoci šibenskog akvatorija Tribunj i Krapanj najniži naseljeni otoci na Jadranu...

da Šibenik, iako ima suvremeno uređeno trajektno pristanište, nije izravnom trajektnom linijom povezan sa susjednom Italijom...

da je za seks na plaži, odnosno na javnom mjestu, u Hrvatskoj propisana kazna do maksimalno 30 dana zatvora ili 100 eura...

da su istinite prezentacije privatnog smještaja i kontakt bez posrednika glavni razlozi popularnosti koju Info Adriatic uživa među turistima...

MESSAGE BOX:

SPONZORIRANI LINKOVI:

Nik turistička agencija
Nik turistička agencija Ponuda smještaja i izleta duž Jadrana, najam vozila i plovila


Vila Plavi biser Šibenik 4 zvjezdice su u apartmanima, a ostale na plažama Solarisa

Test inteligencije
Test inteligencije Još danas besplatno saznajte koliko ste pametni (ili glupi)

Rivijera hoteli i kampovi
Rivijera hoteli i kampovi Hotel Imperial-Vodice, Hotel Jadran-Šibenik, Hotel Miran-Pirovac

Gdje, kada, tko, što?
Gdje, kada, tko, što? Detaljan vodič događanja na klubskoj i elektronskoj sceni


Vremenska prognoza Osim bogova, od danas i vi znate kakvo nas vrijeme očekuje


Nije ni chat ni forum A ipak možete pitati, komentirati, čavrljati, o turizmu naravno

Lijepe gole djevojke
Lijepe gole djevojke Svaki dan nova slika prirodne, sretne, ukusno gole žene

 

Garancija kvalitete

© 2003 - 2008 Sprait d.o.o. Sva prava zadržana. Pročitajte pravne odredbe.
E-mail webmastera ukoliko imate pitanja ili problema u vezi s ovim Web stranicama.